RS232-protokol: Begyndervejledningen

Placeret på

Det er let at tro, at al kommunikation i vores moderne verden er trådløs. Men under overfladen af trådløse teknologier er en verden fuld af ledninger og stik, der strømliner vores teknologiske infrastruktur. En af denne verdens tavse helte er RS232-protokollen. Selvom det har været i brug i årtier, er RS232 stadig en af de mest pålidelige metoder til dataoverførsel.

Historien om RS232

RS232-protokollen, kendt i sin helhed som "Recommended Standard 232", blev introduceret i 1960 af Electronic Industries Association (EIA) i USA. Denne standard er udviklet for at give et fælles grundlag for transmission af serielle binære data mellem enheder såsom computere, modemer og andre typer perifert udstyr.

Den originale RS232-protokol var i stand til at fungere ved dataoverførselshastigheder på op til 20 kilobits i sekundet på en maksimal kabellængde på 15 meter. Den brugte en række spændingssignaler til at repræsentere binære data, med positive spændinger repræsenterende en binær 0 og negative spændinger repræsenterende en binær 1.

I de følgende år blev RS232-standarden revideret flere gange for at følge med skiftende teknologiske behov. På trods af fremkomsten af nyere, hurtigere og mere avancerede kommunikationsprotokoller har RS232 bevaret sin relevans. Det er stadig almindeligt anvendt i en lang række applikationer, herunder industriel automation, telekommunikation, videnskabelig forskning og mere.

Serielle porte i en computer Serielle porte i en computer

Hvad er fordelen ved RS232 i forhold til andre protokoller?

Mange andre kommunikationsprotokoller er tilgængelige, såsom RS422, RS485 og USB . Selvom disse nyere protokoller kan være overlegne i forhold til RS232 på mange måder (såsom højere overførselshastigheder eller bedre støjimmunitet), har RS232 nogle vigtige fordele:

 • Enkelhed: Sammenlignet med andre protokoller er RS232 relativt let at implementere og forstå. Dette kan gøre det attraktivt for udviklere og ingeniører, der hurtigt har brug for en pålidelig datakommunikationsløsning.
 • Kompatibilitet: RS232 er stadig bredt understøttet i både ældre og nogle nyere enheder. Det betyder, at det ofte er det bedste eller eneste valg til kommunikation med visse typer hardware.
 • Fuld duplex kommunikation: I modsætning til RS485, som er halv duplex, kan RS232 understøtte fuld duplex kommunikation. Det betyder, at data kan sendes og modtages samtidigt i begge retninger.
 • Robusthed: Selvom RS232 kan være mere følsom over for støj end RS422 eller RS485, er den kendt for sin pålidelighed og robusthed i en lang række applikationer og miljøer.
 • Koste: Den hardware, der kræves for at etablere en RS232-kommunikation, såsom kabler og stik, er generelt billigere end for andre protokoller, såsom USB , RS422 eller RS485.
 • Ressourcetilgængelighed: På grund af RS232's lange historie er der adskillige værktøjer og ressourcer tilgængelige til at hjælpe med implementering og fejlfinding af denne protokol.

Det grundlæggende i RS232

RS232 er en form for seriel kommunikation, hvilket betyder, at information sendes mellem enheder en bit ad gangen. Det er en asynkron kommunikationsform, hvilket betyder, at sende- og modtageenhederne kan fungere på forskellige tidspunkter.

RS232-standarden definerer detaljerne om, hvordan data sendes og modtages mellem enheder. De vigtigste funktioner i RS232-standarden er som følger:

 • Spændingsniveauer: RS232-kommunikation bruger spændingssignaler til at repræsentere binære data. En spænding mellem -3V og -15V repræsenterer en binær "1" (aka "Mark"), mens en spænding mellem +3V og +15V repræsenterer en binær "0" (alias "Mellemrum").
 • Dataoverførsel: RS232 understøtter fuld duplex kommunikation, hvilket betyder, at data kan sendes og modtages i begge retninger på samme tid.
 • indramning: Hver datapakke, der sendes over RS232, indeholder en startbit, 5 til 9 databit, en valgfri paritetsbit til fejldetektion og en eller to stopbit. Denne struktur kaldes en "ramme".
 • Baud rate: Baudraten er antallet af signalændringer pr. sekund, der sendes eller modtages over linjen. I RS232 er baudraten normalt angivet i bits per sekund (bps).
 • Kontrollinjer: RS232 bruger flere kontrollinjer til at styre datastrømmen mellem sender og modtager. Disse omfatter linjer som "Data Terminal Ready" (DTR), "Data Set Ready" (DSR), "Request To Send" (RTS) og "Clear To Send" (CTS).
 • Paritetskontrol: Dette er en metode til at opdage fejl i de overførte data. Paritetskontrol tilføjer en ekstra bit (paritetsbitten) til hvert dataord (normalt en byte), som er indstillet til at sikre, at det samlede antal 1 bit i ordet (inklusive paritetsbitten) altid er lige eller ulige, afhængigt af om hvorvidt der anvendes lige eller ulige paritet.
RS232 protokol RS232 protokol

RS232 serielecstik

RS232-stikket er en slags stik, som vi bruger til at forbinde enheder sammen ved hjælp af RS232-protokollen. Den mest berømte version er DE-9 eller DB-9. Dette stik har 9 ben. Der findes også en ældre version med 25 ben, DB-25, men den er mindre brugt.

Men hvad nu hvis du har en enhed med sådan et RS232-stik, men din computer kun har USB porte? Bare rolig, der er specielle kabler, der løser dette problem. Disse kabler kaldes ' USB -til-serielle adaptere'. De ændrer dataene fra RS232-enheden, så den kan gå til din computer via en USB port. Dette giver dig mulighed for stadig at tilslutte ældre enheder, der bruger et RS232-stik, til nyere computere, der ikke har RS232-porte.

Anvendelser af RS232

På trods af sin alder er RS232 stadig meget udbredt i en lang række applikationer. Det findes ofte i laboratorieudstyr, industrielle maskiner og nogle typer netværksudstyr. Mens USB og Ethernet er blevet standarden for det meste forbrugerelektronik, er RS232 fortsat det foretrukne valg til mange professionelle og industrielle applikationer.

 • Industriel automation: RS232 bruges ofte til kommunikation mellem forskellige industrielle maskiner og controllere, såsom PLC'er (Programmable Logic Controllers). Det bruges også til enheder som SCADA-systemer og HMI-paneler.
 • Telekommunikation: RS232 bruges til kommunikation mellem datakommunikationsudstyr (DCE) og dataterminaludstyr (DTE), såsom modemer og routere.
 • Laboratorieudstyr: Mange laboratorieinstrumenter, såsom spektrometre, bruger RS232 til dataoverførsel og kontrol.
 • Point of Sale Systemer: RS232 kan bruges i POS-systemer til at styre forskellige komponenter såsom pengeskuffer og kvitteringsprintere.
 • Medicinsk udstyr: Adskillige medicinske enheder, såsom patientmonitorer og infusionspumper, bruger RS232 til datatransmission.
 • GPS-systemer: Mange GPS-enheder bruger RS232 til at overføre data til computere eller andre enheder.

Konklusion

På trods af teknologiens hurtige fremskridt spiller RS232 fortsat en vigtig rolle i datakommunikationens verden. Med sin robusthed, pålidelighed og enkelhed forbliver det et værdifuldt værktøj for alle, der beskæftiger sig med seriel kommunikation. Uanset om du er ingeniør, hobbyist eller bare nysgerrig, kan forståelsen af RS232 hjælpe dig med bedre at forstå, hvordan vores teknologiske verden fungerer.

Sendt af Internet side Jeg interesserer mig for elektronik, programmering og især kombinationen af begge dele. Til Opencircuit skriver jeg blogs, hvor jeg forklarer, hvordan elektronik og moduler fungerer.

Kommentarer

The Netherlands Gerard
En forklaring på, hvordan det fungerer på mindre velbevandrede mennesker, med eksempler på anvendelser.
Placeret på 
1
Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit