Breadboards for begyndere: Tips og tricks til succesfulde projekter

Placeret på

Velkommen til vores breadboard-blog, det perfekte sted at starte dit elektroniske eventyr. Uanset om du er studerende, hobbyist eller håbefuld opfinder, vil denne artikel hjælpe dig med at forstå det grundlæggende i breadboarding og få dig begejstret for at starte dine egne projekter. Lad os begynde!

Hvad er et brødbræt?

Et brødbræt er en rektangulær plastplade med små huller i, der giver dig mulighed for at bygge elektroniske kredsløb uden lodning. Det er en fantastisk måde at hurtigt og nemt eksperimentere med elektroniske komponenter såsom modstande, LED'er, kontakter og mere. Deres alsidighed og brugervenlighed gør breadboards uundværlige for både begyndere og erfarne elektronikentusiaster.

"Breadboards er designet til at eliminere behovet for lodning, når man eksperimenterer med elektroniske kredsløb."

Brødbrættets fascinerende historie

Historien om brødbrættet begynder i 1960'erne og 1970'erne, hvor elektronikeksperimenter blev stadig mere populære. På det tidspunkt var der ingen standardiserede løsninger til hurtig og nem test af kredsløb, hvilket tvang hobbyfolk og ingeniører til at ty til kreative løsninger. En populær metode var at bruge træplader (bogstaveligt kaldet "brødplader"), som søm eller skruer blev fastgjort til for at lave forbindelser til elektroniske komponenter. Deraf navnet "brødbræt"!

En træhylde med elektronik En træhylde med elektronik

De første ægte breadboards, som vi kender dem i dag, blev introduceret i begyndelsen af 1970'erne og var lavet af hvid plast med et gitter af huller, hvori komponenter kunne indsættes. Disse breadboards gjorde det nemmere end nogensinde for hobbyister og ingeniører at hurtigt og nemt bygge, teste og ændre forskellige kredsløb uden lodning. Snart blev brødbrættet et uundværligt værktøj for både begyndere og erfarne elektronikentusiaster over hele verden.

Gennem årene har breadboards udviklet sig og tilpasset sig de skiftende behov i elektroniksamfundet. I dag fås de i en række forskellige størrelser, materialer og farver, hvilket gør dem velegnede til en lang række projekter og anvendelser. Det er fascinerende at se, hvordan et simpelt værktøj, oprindeligt inspireret af en træplade, har udviklet sig til en væsentlig del af den moderne elektronikverden!

Forbindelser inde i et brødbræt

Når du arbejder med breadboards, er det vigtigt at vide, hvordan forbindelserne indeni fungerer. Breadboards består af to hoveddele:

 1. Komponentzonen (grøn): Komponentzonen er normalt placeret i midten af brødbrættet og består af vandrette rækker af huller. Hver række er opdelt i to separate grupper med et lodret mellemrum mellem dem, hvilket hjælper med at forhindre kortslutninger mellem komponenter. Hullerne i en gruppe er elektrisk forbundet, hvilket gør det nemt at forbinde komponenter ved at sætte deres ben i den samme gruppe.
 2. Strømskinnerne (rød/blå): Strømskinnerne er på siderne af brødbrættet og løber lodret. De er normalt markeret med '+' og '-' symboler for at angive de positive og negative terminaler. Hullerne i hver strømskinne er forbundet med hinanden, hvilket gør det nemt at fordele strøm og jord til de forskellige dele af dit kredsløb.
Interne forbindelser brødbræt Interne forbindelser brødbræt

Mellemrummet i midten af brødbrættet, som deler de vandrette rækker i to grupper, er specielt designet til at rumme integrerede kredsløb (IC'er) og forhindre kortslutning mellem komponenter. Dette giver dig mulighed for sikkert og nemt at placere IC'er på brødbrættet.

Et brødbræt med IC'er Et brødbræt med IC'er

Strømskinnerne på siderne af brødbrættet gør det nemt at tilslutte eksterne strømkilder, såsom batterier eller en Arduino . Ved at forbinde de positive og negative terminaler til de korrekte skinner, kan du ubesværet levere spænding til alle dele af dit kredsløb.

Et brødbræt med en Arduino og batterier Et brødbræt med en Arduino og batterier

Tips og tricks til at få mest muligt ud af dit brødbræt

Hvis du begynder at bruge breadboards til dine elektronikprojekter, er der nogle nyttige tips og tricks, der kan hjælpe dig med at optimere din breadboarding-oplevelse. I de følgende afsnit vil vi introducere dig til disse smarte teknikker og bedste praksis. Uanset om du er nybegynder, der lige er begyndt på breadboarding, eller en erfaren producent, der leder efter nye ideer til yderligere at forbedre dine færdigheder, vil disse tips og tricks helt sikkert hjælpe dig med at få mest muligt ud af dit breadboard og holde dine projekter kørende. succesfuldt. Så lad os komme i gang og mestre kunsten at effektiv breadboarding!

Giv et overskueligt arbejdsområde

Et rodfrit og organiseret arbejdsområde er essentielt, når du arbejder med breadboards og elektroniske projekter. Selvom det er langt det mest ignorerede tip (vi ved, at et kaotisk skrivebord nogle gange virker uundgåeligt), vil det hjælpe dig med at arbejde mere effektivt, reducere fejl og holde din koncentration, mens du bygger og tester dine kredsløb. Derudover vil du føle, at du kan indtage verden, når dit skrivebord er ryddeligt - eller i det mindste dine breadboard-projekter!

Her er nogle tips til at skabe og vedligeholde et overskueligt arbejdsområde:

 1. Sørg for, at du har nok plads på din arbejdsflade til at sprede dit brødbræt, komponenter, værktøj og andre forsyninger. Dette gør det nemmere at få adgang til alt, hvad du har brug for, og forhindrer unødvendig søgning eller rod.
 2. Organiser dine komponenter og værktøjer opbevaringskasser, skuffer eller specialarrangører. Dette hjælper dig med at finde det, du har brug for hurtigt, og holder dit arbejdsområde pænt og organiseret.
 3. Hav en notesbog eller digitalt dokument ved hånden for at notere dine kredsløb, så du nemt kan holde styr på, hvad du har lavet, og hvad du stadig skal gøre.
 4. Ryd jævnligt op på dit arbejdsområde og smid unødvendige genstande væk. Dette er med til at reducere rod og sikrer, at dit arbejdsområde altid er klar til dit næste breadboard-projekt.
Tid til at rydde op Tid til at rydde op

Kontroller komponenternes polaritet

Når du arbejder med breadboards og elektroniske komponenter, er det vigtigt at være opmærksom på polariteten af visse komponenter, såsom dioder og elektrolytiske kondensatorer. Disse komponenter har en specifik positiv (anode) og negativ (katode) side, og det er afgørende, at de er tilsluttet korrekt for at undgå at placere dem forkert, hvilket kan føre til fejl eller endda beskadigelse af komponenterne.

Ved arbejde med elektroniske komponenter som f.eks dioder og elektrolytiske kondensatorer det er vigtigt at kunne identificere anoden (positiv side) og katoden (negativ side). Her er nogle nemme måder at identificere anoden og katoden på:

dioder:

 1. Katoden er normalt angivet med en streg eller et bånd på diodehuset. Anoden / + er den umarkerede side.
 2. Benet på katoden / - er normalt kortere end anodens.

Elektrolytiske kondensatorer:

 1. Den positive side (anode / +) har et længere ben, mens den negative side (katode / -) har et kortere ben.
 2. Kondensatorhuset har ofte et stiplet mærke eller et minus (-) symbol på katodesiden.

Klip eller bøj benene på dine komponenter til den korrekte længde

Et vigtigt aspekt ved at arbejde med breadboards er at sikre gode forbindelser mellem komponenterne og selve breadboardet. For at opnå dette er det vigtigt at skære eller bøje benene på dine komponenter til den korrekte længde, før du placerer dem på brødbrættet.

Ben, der er for lange, kan forårsage uønsket kontakt med andre rækker eller komponenter på brødbrættet, hvilket kan forårsage kortslutninger og uforudsigelig kredsløbsadfærd. På den anden side kan ben, der er for korte, gøre det svært at få en pålidelig forbindelse til brødbrættet, hvilket får komponenten til at løsne sig eller få en dårlig kontakt.

For at sikre den korrekte længde på benene kan du bruge trådskærere til at skære overskydende materiale af. Pas på ikke at skære benene for tæt på komponenthuset, da dette kan påvirke eller endda beskadige komponentens funktionalitet.

Afisoler og klip en tangStrip og Cut tangen er det perfekte værktøj til at strippe og skære ledninger fra 10AWG til 22AWG med en indikation af trådtykkelsen i AWG og mm. Uundværlig i enhver elektronikfanatikers værktøjssamling. Udsolgt € 4,65

Ved bøjning af benene, især af modstande, kan et modstandsbøjningsværktøj være en nyttig hjælp. Dette værktøj giver en jævn bøjning, så benene passer tæt ind i brødbrættets huller uden at lægge for meget pres. Dette er med til at sikre en pålidelig elektrisk forbindelse og mindsker risikoen for, at benene løsner sig under arbejdet med projektet.

Værktøj til bøjning af modstandsledningerFå præcise bøjninger med Resistor Lead Bending Tool. Dette holdbare værktøj er ideelt til PTH-lodning og tilbyder en række afstande til 1/4 og 1/2 Watt modstande. Perfekt til både professionelle og hobbyfolk. På lager € 7,55

Planlæg dit kredsløb på papir eller brug software

Før du begynder at bygge dit kredsløb på breadboardet, er det en god idé at tegne dit design på papir eller designe det ved hjælp af simuleringssoftware. Dette trin kan spare dig for en masse tid, kræfter og frustration ved at opdage potentielle problemer og fejl, før du placerer komponenterne på brødbrættet.

Der er flere tilgængelige softwareprogrammer, som kan hjælpe dig med at designe og simulere dine kredsløb. Her er nogle populære muligheder at overveje:

 1. Fritzing: Fritzing er en open source-softwarepakke udviklet specielt til design af breadboard-kredsløb. Med Fritzing kan du nemt designe og visualisere kredsløb og endda skabe printkortdesign til fremtidige projekter.
 2. Tinkercad kredsløb: Tinkercad Circuits er et webbaseret simuleringsværktøj, der giver dig mulighed for at bygge og teste breadboard-kredsløb i et virtuelt miljø. Den har en enkel grænseflade og inkluderer indbyggede komponenter såsom Arduino og sensorer.
 3. LTspice: LTspice er en kraftfuld gratis analog kredsløbssimuleringssoftware. Det giver dig mulighed for at simulere og analysere komplekse kredsløb for at optimere ydeevnen, før du bygger dem på et breadboard.

Brug en breadboard-strømforsyning

En breadboard-strømforsyning er en praktisk og effektiv løsning til at forsyne strømforsyningsskinnerne på dit breadboard. Dette kompakte modul kan nemt tilsluttes dit brødbræt, så dine projekter strømforsynes hurtigt og nemt. Ved at bruge strømforsyningen undgår du unødvendigt rod med ledninger og eksterne batterier, hvilket holder din arbejdsplads pæn og ryddelig. Plus, en breadboard-strømforsyning tilbyder ofte tilpassede spændingsmuligheder, så du kan give dine projekter den helt rigtige mængde spænding, de har brug for.

Brug en logisk rækkefølge, når du placerer komponenter

Når du arbejder med breadboards, er det vigtigt at følge en logisk rækkefølge, når du placerer komponenter. Dette hjælper med at holde dit kredsløb organiseret og overskueligt, hvilket gør det nemmere at forstå, ændre og fejlfinde. En god tilgang er at starte med at tilslutte strømforsyningen og derefter placere de resterende komponenter.

Ved først at tilslutte strømforsyningen lægger du et solidt fundament for dit kredsløb. Dette sikrer, at alle komponenter forsynes med den nødvendige strøm, så dit kredsløb kan fungere korrekt og sikkert. Når strømforsyningen er tilsluttet, kan du koncentrere dig om at placere de resterende komponenter i en logisk rækkefølge.

Det kan være nyttigt at starte med at placere de vigtigste komponenter, såsom mikrocontrollere, sensorer eller integrerede kredsløb. Dette hjælper dig med at få et klart billede af, hvordan kredsløbet er bygget op, og hvor de passive komponenter skal placeres, såsom modstande, kondensatorer og dioder.

Efter at hovedkomponenterne er placeret, kan du fortsætte med at tilføje de passive komponenter i en logisk rækkefølge. Dette betyder normalt at arbejde fra input fra kredsløbet til output, at holde signalvejen klar og organiseret.

En bluetooth RGB LED på et brødbræt En bluetooth RGB LED på et brødbræt

Brødbrætvenlige komponenter

Brugen af brødbrætvenlige komponenter, såsom headere og kabler, kan i høj grad lette tilslutning af moduler og sensorer til dit breadboard. Disse specialdesignede komponenter har normalt ben, der passer perfekt ind i hullerne på brødbrættet, hvilket gør dem nemme at installere uden yderligere ændringer eller værktøj.

Derudover er der breadboard-venlige kabler, såsom jumper wires, der gør det nemmere at tilslutte sensorer, switches og andre komponenter til dit breadboard. Disse kabler har stifter eller stik i begge ender, hvilket gør dem nemme at forbinde til brødbrættet og komponenterne.

Herre-Han jumper sæt 65 stkMeget handy sæt med 65 ledninger med fast fastgjorte stifter i enderne. De forskellige længder og farver gør det meget nemmere at sætte et projekt op på en struktureret måde. På lager € 3,05

Et andet tip til at arbejde med breadboards er at bruge farvekodede jumpere. Brug af forskellige farver til forskellige typer forbindelser, såsom rød for strøm, sort for jord og andre farver til signalledninger, gør det lettere at spore dit kredsløb og opdage eventuelle fejl. Dette kan især være nyttigt på mere komplekse projekter, hvor det kan være en udfordring at holde styr på alle forbindelser.

Assorteret jumper wire sæt (350 stk)Dette breadboard jumper sæt (350 styk) indeholder trådbroer for at bringe breadboarding til et højere niveau. Trådbroerne sløjfer ikke over brødbrættet, som med almindelig tråd, men løber pænt over brødbrættet for en lækker finish. På lager € 10,05

Breadboards: midlertidige; PCB: permanent

Loddefri brødplader er et glimrende valg til midlertidige projekter, prototyper og eksperimenter. De gør dig i stand til hurtigt og nemt at bygge elektroniske kredsløb uden at skulle lodde. Dette gør det nemt at tilføje, fjerne eller ændre komponenter, mens du arbejder på dit projekt. Men for mere permanente applikationer og projekter, der kræver højere niveauer af pålidelighed og holdbarhed, printkort (PCB'er) Brugt.

Printplader er designet til at montere elektroniske komponenter på et stift underlag, normalt lavet af glasfiber eller andet isolerende materiale. Komponenterne er loddet på plads, hvilket sikrer en solid og pålidelig elektrisk forbindelse. PCB'er kan også designes med specifikke spor og stier for at optimere strømningen af elektricitet mellem komponenter og reducere risikoen for interferens og andre problemer.

At bruge et printkort i stedet for et loddefrit brødbræt har flere fordele. For det første giver det højere pålidelighed, da loddede forbindelser er meget mindre tilbøjelige til at løsne sig eller afbryde. Derudover er PCB bedre egnet til projekter, der er udsat for vibrationer, fugt eller andre miljøfaktorer, der kan påvirke en breadboards ydeevne.

Tip: Adafruit Perma-Proto PCB deler standard breadboard layout, hvilket gør det nemt at konvertere dine breadboard projekter til permanente løsninger.

Tid til at udforske den vidunderlige verden af breadboards

Der har du det, fremtidige brødbrætmestre! Med disse nyttige tips og tricks, du mestrer, vil du være klar til at udforske den vidunderlige verden af breadboards og nyde de uendelige muligheder, de tilbyder. Vær ikke bange for at eksperimentere, for i sidste ende lærer vi alle mest ved at gøre (og af og til lave nogle fejl).

Glem ikke at have det sjovt med at bygge dine kreationer! Så læn dig tilbage, gør din arbejdsplads klar og begynd at gøre dine elektroniske drømme til virkelighed. Held og lykke og frem for alt god fornøjelse!

Sendt af Internet side Jeg interesserer mig for elektronik, programmering og især kombinationen af begge dele. Til Opencircuit skriver jeg blogs, hvor jeg forklarer, hvordan elektronik og moduler fungerer.

Kommentarer

Italy Gianfranco Rizzo
Meget nyttig artikel!
Placeret på 
1
The Netherlands Jack Vromans
Fantastisk stykke for mig som begyndertop
Placeret på 
2
Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit