MQ-gassensormodulerne

Placeret på
MQ gassensor moduler MQ gassensor moduler

MQ gassensoren

MQ-serien af gassensorer består i dag af 17 forskellige sensorer til at måle koncentrationen af forskellige gasser. Disse komponenter indeholder et lille varmeelement med en gassensor, der er følsom over for en bestemt gas. Sensorerne giver et analogt signal om gaskoncentrationen og er ret nemme at tilslutte.

Når denne sensor ikke registrerer gas, vil udgangsspændingen være lav. Når gaskoncentrationen stiger, vil denne sensors udgangsspænding stige.
MQ sensor diagram MQ sensor diagram
MQ sensor format MQ sensor format

Varmeelementet

Varmeelementet og spændingen på det er meget vigtigt. Nogle MQ-sensorer har et varmeelement der virker på 2V, andre på 5V og med nogle sensorer skal dette øges i trin. Dette kan bedst løses via en mikrocontroller med PWM-signal (f.eks. med en transistor, da varmeelementet kræver meget strøm).

Sensorerne med et element, der kræver 5V eller 6V, kan nemt varme op til 50 til 60 grader Celsius. Desuden skal elementet forvarmes i ca. 3 minutter, før outputtet bliver stabilt nok til at aflæse.

Brænd ind

Nogle MQ-sensorer kræver også en 'burn-in', også kaldet 'preheat'. Det betyder, at varmelegemet skal brænde ind i 12 til 24 timer. Når du køber disse moduler, skal de først tilsluttes den nødvendige spænding i 12 til 24 timer for at give mere pålidelige resultater.

Se altid databladet for disse oplysninger!

MQ-gassensormodulet

Heldigvis har denne MQ sensor serie også en MQ sensor modul serie. Disse moduler har den nødvendige elektronik til at styre sensoren med tilføjelse af et potentiometer til et digitalt triggersignal.

+5V -----> 5V
DOUT -----> 0V eller 5V (følsomhed justerbar med potentiometer)
AOUT -----> Analog udgang
GND -----> JORD

Aflæsning af MQ-sensoren med Arduino

Aflæsning af sensoren med Arduino kræver lidt kode, med analogRead kan den aktuelle værdi aflæses.
MQ-3 alkoholsensor MQ-3 alkoholsensor
Sendt af Internet side Jeg interesserer mig for elektronik, programmering og især kombinationen af begge dele. Til Opencircuit skriver jeg blogs, hvor jeg forklarer, hvordan elektronik og moduler fungerer.

Kommentarer

Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit