Hvordan fungerer et relæ?

Placeret på
Relæ 5V Relæ 5V

Hvad er et relæ?

Et relæ er en elektromagnetbetjent kontakt, der kan åbne eller lukke et vilkårligt antal kontaktkontakter.

Med en forholdsvis lille spænding kan et relæ derfor skifte en (meget) større spænding. Relæer bruges for eksempel til at betjene en stor elektrisk enhed med en mikrokontakt. Mikroswitchen behøver nemlig kun at føre strøm og spænding til spolen, ikke den store strøm til den koblede enhed. Som følge heraf når den høje (og muligvis farlige) spænding aldrig kontakten.
Planlæg relæ Planlæg relæ

Hvordan fungerer et relæ?

Den vigtigste del af et relæ er spolen, som skaber et elektromagnetisk felt, når der påføres spænding til det. Dette gør relæet til en kontakt.

Det elektromagnetiske felt gør jernkernen i spolen magnetisk, hvilket tiltrækker metalkontakten mod sig selv.

Dette får kontakten (forbundet til en 'fælles' terminal) til at forbinde til en af kontakterne.

Når spændingen fjernes igen, springer kontakten tilbage til den oprindelige kontakt.

Hvordan bruger jeg et relæ?

Relæer fås som klar-til-brug moduler; et print med relæer og understøttende elektronik, der kan bruges med det samme. Når et relæ skal integreres i dit eget projekt, er et separat relæ i nogle tilfælde et bedre valg. Følgende punkter skal stadig tages i betragtning:
  • Et relæ kan sagtens kræve omkring 50mA, meget I/O er begrænset til 20mA, så en transistor til at styre relæet er ønskeligt.
  • En diode parallelt med relæet er vigtig for at sprede den overskydende strøm, når relæet er slukket. En spole holder strøm, som løber tilbage i kredsløbet, efter at relæet er blevet slukket.
Relæ eksempel Relæ eksempel
Konklusion
Et relæ er et must for at skifte elektronik, der kræver mere strøm eller spænding, end mikrocontrolleren kan levere. Det redder også farlige situationer ved at holde kredsløb adskilt fra hinanden. For fuldstændigt at afskærme det, kan en optokobler bruges.
5V relæ 10A5V relæ med en koblingskapacitet på 10A. Ved hjælp af et relæ kan et kredsløb med meget mere effekt (10A, 250VAC) skiftes med en relativt lille strøm. Udsolgt € 2,05
Relæmodul 5V5V relæmodul med optokobler til sikker styring af højspændingsenheder. Har kompakt størrelse, brugervenlig grænseflade, håndterer op til 10A, plug-and-play design og indikatorlys for pålidelig drift. Udsolgt € 2,60
Sendt af Internet side Jeg interesserer mig for elektronik, programmering og især kombinationen af begge dele. Til Opencircuit skriver jeg blogs, hvor jeg forklarer, hvordan elektronik og moduler fungerer.

Kommentarer

Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit