En spændingsregulator er en chip eller et modul, der styrer udgangsspændingen af et kredsløb for at opretholde et konstant niveau. Den grundlæggende funktion af en spændingsregulator er at sammenligne udgangsspændingen med en referencespænding og justere udgangsspændingen til at matche referencespændingen. Referencespændingen kan være en fast eller variabel værdi afhængigt af driverchippen.
Der er to hovedtyper af spændingsregulatorer: lineære spændingsregulatorer og skiftespændingsregulatorer.
Begge typer spændingsregulatorer har en feedback-sløjfe, der registrerer udgangsspændingen og sammenligner den med referencespændingen. Afhængigt af designet og den type spændingsregulator, det er, vil den justere strømstrømmen eller skifte for at opretholde udgangsspændingen til det ønskede niveau.
Det er vigtigt at vælge en spændingsregulator, der er passende til din specifikke anvendelse, og omhyggeligt at gennemgå producentens specifikationer for at sikre, at den vil fungere som forventet under de specifikke forhold i dit kredsløb.
Der er et par ting, du skal være opmærksom på, når du bruger spændingsregulatorer, herunder:
En lav-udfaldsspændingsregulator (LDO) er en type spændingsregulator, der kan give en stabil udgangsspænding med en relativt lille spændingsforskel (dvs. "udfaldsspænding") mellem input og output. Dette gør dem særligt anvendelige i applikationer, hvor indgangsspændingen er tæt på den ønskede udgangsspænding, eller hvor der er behov for en præcis udgangsspænding.
LDO'er er typisk lineære regulatorer, hvilket betyder, at de fungerer ved at justere strømmen, der løber gennem en passtransistor for at styre udgangsspændingen. Fordi pastransistoren fungerer i sit lineære område, er udgangsspændingen direkte proportional med indgangsspændingen. Spændingsforskellen mellem input og output er et resultat af spændingsfaldet over pastransistoren og eventuelle andre interne tab i regulatoren.
LDO'er har typisk dropout-spænding mellem omkring 100mV til 2V, hvorfor de betragtes som lavt dropout, hvilket giver dem mulighed for at give en stabil udgangsspænding, selv når indgangsspændingen kun er lidt højere end den ønskede udgangsspænding.