En sensor kan betragtes som et kunstigt sanseorgan i teknologien. Med en sensor opfatter et system sit miljø eller indsamler information, der kan bruges til at kontrollere handlinger. De fleste sensorer er enten elektroniske eller mekaniske, hvilket giver et fast output baseret på et bestemt input.
Naturligvis findes der forskellige sensorer til forskellige applikationer. Her er en kort liste over mængder, du kan måle med sensorer:
Når du vælger en sensor, er det vigtigt at kende den spænding, som sensoren fungerer ved. For høj spænding vil ødelægge sensoren, og for lav spænding vil få den til at fungere forkert eller slet ikke. Mekaniske sensorer påvirkes mindre af dette.
Alle sensorer har en eller flere udgange. En udgang sender en måleværdi fra en sensor. Arten af dette signal afhænger af typen af sensorens output.
Det er vigtigt at vide, at en sensor har et bestemt måleområde. Dette område er tydeligt angivet for hver sensor. Hvis der er et område fra 5 mm – 250 mm, kan sensoren kun måle inden for disse afstande. Enhver afstand uden for dette område vil enten ikke producere noget output eller et udefineret. Disse afstande varierer fra sensor til sensor.
Med opløsning mener vi "den mindste mulige ændring en sensor kan registrere." For en positioneringslaser vil dette være en forskydning eller afvigelse i position. Ofte er højere opløsning forbundet med en dyrere sensor og/eller langsommere læsetid, så vælg ikke umiddelbart den højest tilgængelige opløsning.
Generelt er sensorer meget pålidelige, hvis du holder dig inden for deres specifikationer. Det er afgørende at vælge den rigtige sensor til applikationen og overveje dens egenskaber. En sensor med lav opløsning vil for eksempel ikke være pålidelig til at placere objekter på et print, men vil være pålidelig nok til mindre præcist arbejde, som at undgå forhindringer med en robot.
Vedligeholdelse varierer efter sensortype. Mekaniske sensorer kræver ofte mere vedligeholdelse end elektroniske sensorer. Nogle gange er det nødvendigt at rense sensoren eller udskifte komponenter som linser eller filtre. For sensorer, der anvendes i industrielle omgivelser, anbefales regelmæssig inspektion og kalibrering for at sikre pålidelig drift.
Kalibrering er afgørende for at sikre nøjagtigheden af en sensor. Processen afhænger af typen af sensor, men involverer generelt at sammenligne sensorens output med en kendt standardværdi. På baggrund af denne sammenligning foretages justeringer efter behov. Mange sensorer har indbyggede kalibreringsprocedurer, men nogle kræver eksternt udstyr.