DSMR Logger V4 (Smart Meter Reader)

Placeret på

I august 2018 udgav jeg en projekt til aflæsning af Smart Meter.

Baseret på de mange reaktioner fra de personer, der har genskabt projektet og min egen erfaring med version 3 af DSMR-loggeren, tænkte jeg, at det var på tide at udvikle en ny version af hardware og firmware.

En række brugere angav, at de bruger eksterne tjenester til at vise de loggede data i grafer. Jeg har også brug for en grafisk repræsentation af de loggede data, men jeg vil gerne undgå at skulle bruge eksterne tjenester til dette.

Målsætningerne for version 4 af DSMR-loggeren er tilpasset bygherrernes ønsker, men kernen er også stort set forblevet den samme som for version 3. Firmwaren fungerer dog nu med WebSockets, og mængden af lagret data er øget (to år om året) måned, to uger om dagen og 48 timer i timen. Alle disse data kan vises i tabeller og grafer. Naturligvis mangler restAPI heller ikke. Som prikken over i'et har version 4 mulighed for at tilslutte en lille OLED-skærm.

Finansielle data i en graf Finansielle data i en graf
Til og med version 3 af DSMR loggeren modtages et telegram fra Smart Meter hvert sekund. Kun en lille del (hvert tiende sekund) af et telegram bliver faktisk behandlet. Det er i sig selv ikke et problem, fordi de andre ni telegrammer bare falder ned i et stort sort hul, men .. ESP8266 UART skal reagere på denne strøm af data (UART er afbrydelsesdrevet). Både Smart Meter og DSMR-biblioteket af Matthijs Kooyman har mulighed for kun at sende telegrammer efter anmodning (Smart Meter) eller anmodning (DSMR-bibliotek).
Det fungerer sådan her: Smart Meter sender kun et telegram, hvis Data Request pin "høj” er. DSMR-biblioteket har et funktionskald "aktivere (sand)" som er en pin af ESP8266 "høj" gør og dette "høj” indtil et komplet telegram er modtaget, hvorefter stiften ”lav” er lavet (og Smart Meter holder op med at sende telegrammer).
Fordi til de tidligere versioner af DSMR loggeren brugte jeg en ESP-01 board, kunne denne funktionalitet ikke bruges, simpelthen fordi ESP-01 ikke har nok stifter til at frigøre en til den.

ESP-12(E/F) har nok GPIO-ben og betydeligt (4x) mere hukommelse end ESP-01(S). Det var derfor et logisk valg at bruge denne variant af ESP8266 til version 4 af DSMR-loggeren.

Stor teknisk dokumentation for dette projekt kan du her Find.

Det prototype og proof of concept jeg har på en 1eller!-ESP12 processorskilt med et 1af!-Proto plade lavet.
Nuværende side 1. Introduktion 1. Introduktion 2. dataanmodningskredsløb 3. Behandle telegram 4. I2C interface 5. ADC interface 6. Samler det hele 7. En smuk indpakning Sendt af Internet side Willem Aandewiel (1955) har en baggrund i elektronik og digitale teknikker. Det meste af sit arbejdsliv har han dog arbejdet med automation, hvor han har arbejdet i stort set alle discipliner fra programmør til projektleder og projektleder. Willem var en af de første hollændere med en mikrocomputer (KIM-1, 1976) på et tidspunkt, hvor pc'en endnu ikke var opfundet. I dag beskæftiger han sig hovedsageligt med design og produktion af små elektroniske kredsløb med mikroprocessorer. Hans 'mission i livet' er at gøre folk begejstrede for at lave deres egne elektroniske kredsløb, mikrocomputere og programmering.

Kommentarer

Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit